Halloween oli ja meni eli seuraavia juhlia odotellessa. Tämä oli tosiaan ensimmäinen kerta, kun pidin varsinaiset Halloweenit. Halloween on ollut suosikkini teemajuhlista luultavasti siitä asti, kun kauhuleffat ja -kirjat alkoivat kiehtomaan eli varmaan kymmenisen vuotta taaksepäin. Jotenkin en ole aikaisemmin saanut aikaiseksi viettää Halloweenia lukuunottamatta kolmetoistavuotiaana perheen kesken vietettyä Halloweenia, jossa ei kylläkään ollut edes aiheeseen kuuluvaa ruokatarjoilua heh.
Nyt pääsin siis todella toteuttamaan itseäni. Menun suunnittelu vain oli uskomattoman haasteellista nyt kun oli ideoita oli niin paljon ja netistä ammensin niitä lisää. Loppujen lopuksi valitsin ehkä liian montaa eri lajia tai olisi pitänyt suunnitella kaikki paremmin, jotta aika ei olisi mennyt niin tiukille. Ja tarjoilusta jäi puuttumaan mm. minimyrkkysienet ajanpuutteen vuoksi.
Suolaisena tarjottavana oli kurpitsakeittoa Syyläisten Sormien kera, täytetyt O'Lanternit, Silmäpalat sekä Aivot patongin kanssa nautittavana. Makeina tarjottavina puolestaan oli kakku, Jack Skellington -keksit, Veitsi Cupcaket, kurpitsahyytelöshotit, Eerien silmät sekä makeat valkosuklaa-aivot.
Ensimmäisenä kurpitsakeitto sormien kera:
Kurpitsakeitto (10 annosta)
16 dl kasvislientä
1 kg kurpitsaa
4 sipulia
100 g juuriselleriä
0,5 tl muskottia
4 tl salviaa
2 rasiaa (400g) valkosipulituorejuustoa
Lisää kiehuvaan liemeen paloiteltu kurpitsa, sipulit ja juuriselleri. Anna kiehua kannen alla hiljalleen kypsäksi (noin puoli tuntia). Mausta ja lisää juusto. Sekoita kunnes juusto on sulanut. Soseuta keitto.
Hieman jännitti keiton maku, kun en ollut aiemmin kokeillut, mutta oli hyvä resepti. Vaikeuksia tuotti alussa vain se, kun en ollut aiemmin kurpitsasta ruokaa tehnyt, niin että mikä osa siitä käytetään. Onneksi on Youtube :D Eli kurpitsa halkaistaan ja sieltä kaavitaan pois siemenet ja hedelmäliharihmastot. Tämän jälkeen kuoritaan oranssi kuori pois mahdollisimman ohuesti, jotta kurpitsaa ei mene hukkaan. Sitten kurpitsa on valmis paloiteltavaksi ruoanlaittoon.
Ohje Valion ruokalehtisestä.
Syyläisten Sormien ohje löytyi Patalinnun blogista. Sormet eivät olleet niin aidonnäköisiä, mutta ilmeisesti tarpeeksi.
Syyläiset sormet:
250 g vehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
1 tl hunajaa
1 rkl oliiviöljyä
125 dl lämmintä vettä
Pinnalle:
Oliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi
mustapippurirouhetta
1 tl suolaa
1 rkl seesaminsiemeniä
kuorittuja manteleita kynsiksi
Sekoita kuivahiiva ensin pieneen määrään jauhoja ja sen jälkeen lisää sekaan vesi, hunaja, öljy sekä loput jauhot. Laita taikina oliiviöljyllä siveltyyn kulhoon n. tunniksi kohoamaan. Sen jälkeen vaivaa taikinasta ilmat pois ja anna kohota vielä n. puoli tuntia. Laita uuni lämpeämään 180 asteeseen. Ota ruokalusikalla taikinaa ja muotoile sormiksi. Paina sormien päihin mantelit kynsiksi. Sekoita mausteöljyn ainekset keskenään ja sivele sormet öljyllä. Paista sormia n 40 min.
Mini O'Lanternit oli minusta ihastuttava keksintö Halloweeniksi. Ei oma idea, mutta oma toteutus näkyy alla:
Täytetyt Mini O'Lanternit (12 annosta)
12 oranssia paprikaa
800 g jauhelihaa
2 sipulia
200 g Valion Yrtti-Pippuri tuorejuustoa
suolaa maun mukaan
7 dl keitettyä riisiä
Päälle:
1 ps Mozzarella juustoraastetta
Irroita paprikoista kannet ja huuhdo ne. Kaiverra paprikoille suut, silmät ja nenät. Keitä riisi ja ruskista jauheliha. Pilko sipulit jauhelihan sekaan ja jatka ruskistamista. Sekoita joukkoon sipuli ja tuorejuusto. Kun juusto on sulanut niin sekoita jauheliha riisin kanssa ja täytä paprikat seoksella. Ripottele päälle juustoraastetta ja paista 225 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.
Kiireessä unohdin maistaa riisilihaseosta ja mielestäni se jäi hieman mauttomaksi. Joten itse muokkaisin reseptiä sen verran että laittaisin toisenkin paketin tuorejuustoa jauhelihan sekaan. Resepti Valion sivuilta nimellä "Täytetyt uunipaprikat".
Seuraavaksi Silmäpalat
Eli basilikan lehdille laitettu tomaattiviipale ja siihen muotoiltu mozzarellasta silmät. Oliiveista vihreät ja mustat osat. Kiire iski jälleen, kun oli tarkoitus tehdä näitä enemmän..
Aivot, joiden onnistumisesta olin niin iloinen. Reseptistä löytyi netistä eri variaatioita.
Aivot:
0,5 pussia kantarellikeiton aineksia
200 g tuorejuustoa
5 liivatelehteä
1 sipuli
250 g katkarapuja
1 dl majoneesia
1, 5 rkl sitruunamehua
mieleistä maustetta sopivasti (itse käytin chilikastiketta)
Kuumenna kantarellikeitto ohjeen mukaan. Lisää kuuman keiton joukkoon tuorejuusto ja kylmässä vedessä pehmitetyt liivatelehdet. Paista sipulit ja katkaravut. Lisää ne ja loput ainekset sienikeittoseokseen. Kaada seos öljyttyyn aivomuottiin. Anna hyytyä yön yli ja mieluusti enemmänkin. Ennen kumoamista upota varovasti kuumaan veteen hetkeksi ja heiluttele muottia varovasti, jotta aivot irtoavat seinämistä. Kumoa tarjoilualustalle ja nauti esim. patongin kanssa.
Sitten mennään makean puolen tarjottaviin:
Kun aloin suunnittelemaan Halloween kakkua, niin ideoita oli jälleen paljon. Halusin kuitenkin, että idea on täysin omasta päästä, eikä netistä bongattu. Lähdin kehittelemään ideaa vampyyreistä, koska olen aina (myös ennen Twilightia), kokenut vampyyrit kiehtoviksi. Joten pohjalla ajatus arvokkaasta vampyyriladysta. Siihen liittyen mustaa, punaista, pitsiä ja ruusuja. Ja naamio. Se voisi kuvastaa salaperäisyyttä. Halusin sen joka tapauksessa mukaan. Lopputulokseen olin tyytyväinen joskin naamioon olisi voinut panostaa enemmänkin. Kakkua oli mukava tehdä, kun pitsireunus ajatus toimi. Kun aina se toteutus ei toimi yhtä hyvin kuin idea. Kakun päällys mustaa vaahtokarkkimassaa ja välissä appelsiini-toffee täyte jonka ohje otettu Ullan Unelmakakut -kirjasta.
Jack Skellington keksit on osoitus jälleen kivasta ideasta mutta ei niin hyvästä toteutuksesta. Naamat tehty Dajm -kekseistä joiden resepti bongattu Taikina Taivaan sivuilta. Päällys valkosuklaata ja mustat osat Candy Meltsejä. Oli mielenkiintoista tehdä tuttavuutta Candy Meltsien kanssa, mutta suosittelen, että ensimmäistä kertaa niiden kanssa värkätessä ei kannata olla menossa maailman tärkeimmät leipomukset..
Dajm -keksit
200 g voita
1 dl sokeria
1 muna
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 pss Dajm rakeita
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna hyvin vatkaten. Sekoita keskenään kuivat aineet jasekoita joukkoon. Lisää sekaan viimeiseksi Dajm -rakeet. Lusikoi taikina pellille kekseiksi ja paista 200 asteessa noin 10 minuuttia.
Päällystä varten sulata 150 g valkosuklaata ja dippaa keksit siinä. Anna jähmettyä. Naamoja varten sulatetaan Candy Meltsit, mutta siihen ei nvielä tarkempia ohjeita, koska täytyy itsekin harjoitella siihen hyvä tekniikka.
Seuraavana Veitsi Cupcaket, jotka olivat mielestäni Halloween menusta parhaiten onnistuneet niin ulkonäön kuin maun suhteen. Harmi, ettei idea ole taaskaan oma vaan netistä näin kuvan. Veitset tein oman pään mukaan. Muutoin etsin netistä ideaa kuppikakkujen mauksi ja sopivan ihonväriseksi kuorrutteeksi. Löysin lopulta Kinuskikissan blogista Puolukka-kinuski muffinien ohjeen. Käytin kylläkin peruskuppikakun ohjetta, jonka olen joskus löytänyt Dr. Oetkerin reseptivihosta ja jonka olen kokenut parhaaksi, mutta lisäsin siihen puolukat. Kuorrutteen ohje täysin Kinuskikissalta.
Puolukka-Kinuski Cupacaket (12 kpl)
150 g voita
2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 kananmunaa
2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
200 g puolukoita
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää joukkoon kananmuna kerrallaan hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 175 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia.
Kuorrute:
4 dl kermaa
4 dl fariinisokeria
Kiehauta kattilassa kerma ja fariinisokeri ja kaada kulhoon. Anna kuorrutteen olla jääkaapissa yön yli. Kuorrutteen on oltava täysin jääkaappikylmää ennen vaahdottamista. Vaahdota sähkövatkaimella kuohkeaksi. Levitä tasaisesti kuppikakkujen päälle.
Veitset muotoiltu kaulintamassasta ja tupsuteltu hopeapulverilla. Kahvat tehty Kick -patukoista. "Veri" on punaista pastaväriä.
Selaillessani Halloween aiheisia sivustoja törmäsin hyytelöshotteihin. Innostuin ajatuksesta ja Halloweenina pääsin kokeilemaan sitä. Eli alkoholipitoisia hyytelöitä. Itselläni oli valmiina silikoninen muffinivuoka, josta tulee kurpitsanmuotoisia leivoksia. Jotenka tein hyytelödrinkit passoasta ja tuoremehusta, jotta väri olisi mukavan oranssi. Kurpitsat hyytyivät suhteellisen nopeaa, joten ehti tehdä hyvin monta satsia. Yksi passoapullo riittää juuri kolmeen vuoalliseen eli siitä tulee kahdeksantoista kurpitsaa.
Tässä itse kehittämä hyytelödrinkkiohje yksinkertaisena:
Hyytelöshotit (6 kpl)
9 liivatelehteä
3 dl Passoaa
3 dl tuoremehua
Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen (n.10 min). Kaada vuoat puolilleen Passoalla. Kiehauta tuoremehu ja lisää pehmenneet liivatteet mehuun. Tarkista, ettei mehun sekaan jää liivateriekaleita. Kaada mehuliivateseos vuokiin Passoan sekaan. Sekoita seosta vuoissa, jotta liivate sekoittuu Passoaan. Nosta kylmään jähmettymään. Hyydytä n. 4 tuntia. Ennen kumoamista upota muffinivuoka hetkeksi kuumaan ja kumoa hyytelöt.
Eerien silmät ei ehkä onnistuneet ulkonäöllisesti niin hyvin kuin olisivat voineet, vaatii vielä harjoitusta. Tosin kiirekin häiritsi jo siihen malliin.. Ensi vuonna uudestaan, kun maku oli kuitenki mukava. Resepti löytyy täältä.
Lopuksi valkosuklaa Aivot. Aivoaines vaikutti ensin sen verran löysältä, että olin varma niiden jäävän hyytymättä kokonaan. Ne kuitenki onnistu ja olivat juuri mukavan hyllyvät aivot.
Reseptin otin omasta suklaaleivoskirjasta pienellä muunnoksella.
1l kevytkermaa
150g valkosuklaata
2 tl maissitärkkelystä
1,75 dl sokeria
8 munankeltuaista
10 liivatelehteä
Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Kuumenna kerma kattilassa, lisää joukkoon valkosuklaa. Sekoita jotta valkosuklaa ei pala. Nosta kattila levyltä. Sekoita kulhossa maissitärkkelys sokeri ja keltuaiset. Kaada seos suklaakerman joukkoon kattilaan ja lämmitä varovasti sekoittaen, kunnes seos on tasaista ja hieman saostunutta. Lisää joukkoon pehmenneet liivatteet ja varmista, että ne liukenevat täysin seokseen. Kaada seos öljyttyyn aivovuokaan. Hyydytä vähintään 12 tuntia.
Boolista en kuvaa muistanut ottaa, mutta se oli melko tylsä, kun en siihen ehtinyt panostamaan. Muutoin oli myrkyllistä viiniä:
Lopuksi todella iso kiitos vieraille kun mahdollistitte tämän Halloweenin :)
Oli kyllä parhaat halloween juhlat ikinä! :) Seuraavia juhlia odotellessa ;) -sis
VastaaPoistaKiva kuulla :) Juu seuraavia teemajuhlia tässä jo pohdiskelen ;)
VastaaPoista