Pohtiessani mitä voisi tehdä kääretortusta kakuksi kävin läpi leivontakaappiani ja vastaan tulivat Australiasta Suomeen salakuljettamani kuivatut laventelikukat ja yhtäkkiä inspiraatio syttyi. Näin mielessäni vanhan ranskalaisen linnan Ranskan Provencessa laventelipeltojen keskellä, jossa kuningatar nauttii ylväistä näkymistä ja tuoksuista katsoessaan ikkunasta ulos. Kuningattaren oma kukkatarha.
Kakun voi tehdä tavallisesta kääretortusta, mutta itse en kovinkaan paljon pidä tavallisen kääretortun mausta ja koostumuksesta, joten etsin erilaisen pohjareseptin netistä. Pohjasta ei tule myöskään yhtä höttöinen kuin tavallisesta kääretorttupohjasta vaan lopputuloksena syntyy tiivimpi kakkulevy.
Kakun reunoilla olevat kukkakuviot on tehty koristelutaikinatahnasta, joka pursotetaan leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Itse kääretorttutaikina kaadetaan koristelukuvioiden päälle ja levitetään varovasti vuokaan ennen paistamista. Koristeet paistuvat näin kiinni kakkulevyyn.
Kakun täytteenä on kuningatarhilloa ja kermarahkaseosta. Päälle on ripoteltu laventelinkukkia, jotka antavat pienen ylellisen parfyymimäisen vivahteen makuun.
Kuningattaren Kukkatarha
Koristelutahna:
1 munanvalkuainen
30 g sokeria
40 g vehnäjauhoja
20 g huoneenlämpöistä voita
violettia pastaväriä
Pohja:
4 munaa
1,5 dl sokeria
2 rkl öljyä
2 rkl bulgarian
jogurttia
1 tl omenaviinietikkaa
1 tl vaniljasokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
violettia pastaväriä
1. Laita uuni lämpiämään 175 ⁰C ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla
2. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen
3. Sekoita koristelutaikinatahnan ainekset haarukkavatkaimella sekaisin, värjää violetilla ja laita massa pursotinpussiin jossa on pienipäinen pyöreä tylla (Heirol 2 mm)
4. Pursota massalla koristeellisia kukkakuvioita uunipellille leivinpaperin päälle
5. Tee seuraavaksi kakkutaikina: Sekoita aluksi kuivat aineet keskenään
6. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi
7. Lisää taikinaan öljy, jogurtti ja viinietikka
8. Jatka vatkaamista n. minuutin ajan ja lisää jauhot seokseen edelleen vatkaten hitaalla nopeudella
9. Lisää violettia pastaväriä taikinaan
10. Kaada taikina pellille kukkakuvioidun leivinpaperin päälle ja paista uunissa 15 min.
Kostutus :
0,5 dl maitoa
Täyte:
2 liivatelehteä
2 dl vispikermaa
250g rahkaa
2,5 rkl tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria
4 dl kuningatarhilloa
11. Sekoita kulhossa rahka ja tomusokeri sekä vaniljasokeri ja vatkaa kerma vaahdoksi
12. Kiehauta tilkka vettä pienessä kattilassa
13. Purista liivatelehdistä vesi ja liuota ne kuumaan veteen. Jäähdytä hetki
14. Sekoita liivateseos ohuena nauhana rahkaseokseen ja nostele kermavaahto varovasti joukkoon
15. Laita täyte hetkeksi jähmettymään jääkaappiin
16. Ota kypsä kakkulevy uunista ja kääri hetken kuluttua rullalle leivinpaperin kera
17. Avaa rulla ja leikkaa kakkulevyn reunat tasaiseksi
18. Leikkaa levy kolmeen yhtä suureen osaan ja kostuta levyt maidolla
19. Jaa kuningatarhillo tasaisesti kolmelle kakkulevylle
20. Jaa myös jäähtynyt rahkaseos levyille tasaisesti
21. Kääri ensimmäinen kakkulevy rullalle ja nosta pystyyn kakkualustalle
22. Kierrä toinen kakkulevy spiraalin jatkoksi ja tee sama viimeisellä kakkulevyllä
Koristelu:
2 dl vispikermaa
0,5 rkl tomusokeria
1 dl tuoreita pensasmustikoita
1dl tuoreita vadelmia
1 rkl kuivattuja laventelinkukkia
violettia pastaväriä
(syötäviä kukkia, esim orvokkeja)
23. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja värjää violetilla
24. Laita kerma pursotinpussiin ja pursota kerma kakun alareunaan
25. Huuhtele marjat ja asettele kakun päälle ja alareunaan
26. Ripottele kakun päälle kuivatut laventelinkukat ja syötävät kukat jos niitä on
Lapin Lumous -kakusta on useampi versio kokeiltuna. Halusin kakkuun tunnelmaa kultaisen kesäpäivän hillasuosta, metsästä, tunturista, saamelaisuudesta ja suomalaisuudesta. Ensimmäinen versio on kuin noitarumpu, keskellä sokerikoriste "pihkaa". Täytteenä lakkahilloa, kun ei ollut oikeita vielä saatavilla ja kinuskivaniljamoussea. Kostutus jaloviinan ja veden sekoituksella. Koristekuviot tehty pursottamalla kuviot suklaalla leivinpaperille.
Ensimmäisestä versiosta ei ole tarkkaa reseptiä
Toinen versio on Metsän Henki, Tunturin Tuuli, reunoille lisätty rosmariinia kuvastamaan suopursua ja tuomaan metsäistä makua kakkuun. Toimii todella hyvin. Vihreä väri ei näytä kauniilta pensselillä sudittuna, kun en mistään saanut vihreää kimallesprayta tuohon hätään. Kultaspray ei ole tarpeeksi kultainen joten siihen olisi hyvä käyttää premium kultasprayta joka ei näytä keltaiselta kakun päällä. Lisäksi sokerikoriste on mielestäni hiukan liian vaalea ja lättänä kakun päällä. Aina löytyy näitä parannettavia osa-alueita.
Toisaalta suklaakoristeet oli mieleiset, toisaalta koristelu kaipaa ehkä vielä tuoreita lakkoja reunoille vihreän rosmariinin sekaan. Kakkupohjan myös tekisin tulevaisuudessa mieluummin voisokeritaikinasta, koska se on jämäkämpi vaihtoehto kerroskakkuun ajatellen, että kakun pitäisi pysyä pystyssä.
Metsän Henki, Tunturin Tuuli
Iso kakkupohja:
6 munaa
2 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoa
1tl leivinjauhetta
Pieni kakkupohja:
3 munaa
1 dl sokeria
1,25 dl vehnäjauhoja
0,25 dl perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
Voita ja korppujauhoja vuokien voiteluun
Täyte:
Vaniljakiisseli:
6 liivatelehteä
5dl maitoa
3 rkl maissitärkkelystä
5 rkl sokeria
1 vaniljatanko
4 keltuaista
4 dl vispikermaa
1 tlk karamellisoitua maitotiivistettä
750g hilloja
4rkl sokeria
Kostutus:
2,5 dl Jaloviinaa
2dl vettä
1 rkl vaniljasokeria
Kuorrutus:
4 pkt valkoista kaulintamassaa
maissitärkkelystä kaulimiseen
Vihreää kimaltavaa elintarvikesprayta
Kultaista elintarvikesprayta
Kakun reunoille:
1 ruukku rosmariinia
100 g tummaa leivontasuklaata
pikeeriä kiinnitykseen (tomusokeria 2 dl ja valkuainen)
Kehrätty sokeri
250 g sokeria
1,25 dl vettä
0,25 tl etikkaa
1. Laita uuni lämpiämään 175 asteiseksi ja laita vaniljakiisselin liivatteet kylmään veteen likoamaan
2. Voitele ja korppujauhota vuoat
3. Tee ensin iso kakkupohja
4. Sekoita kuivat aineet keskenään
5. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi
6. Sekoita jauhot varovasti taikinaan
7. Kaada taikina isompaan vuokaan ja valmista pieni kakkupohja samalla tavalla
8. Laita kakkupohjat uuniin 40 min.
9. Kaada kattilaan maito, maissitärkkelys, munan keltuaiset ja sokerit. Säästä valkuaista pikeerin tekoon
10. Halkaise vaniljatanko, ota sisältä vaniljan siemenet ja laita kattilaan siemenet, sekä halkaistu vaniljatanko
11. Keitä seosta, kunnes seos sakenee. Poista vaniljatanko. Lisää lionneet liivatelehdet seokseen. Lisää purkki karamellisoitua maitotiivistettä
12. Vatkaa kerma vaahdoksi. Nostele kerma jäähtyneen seoksen joukkoon, laita jähmettymään kylmään
13. Ota kakkupohjat uunista ja anna jäähtyä hetki
14. Leikkaa isompi pohja kolmeen osaan ja pienempi kahteen osaan
15. Nosta kakkulevyt jäähtymään kylmään
16. Tee sokerikoriste:
17. Mittaa kaikki ainekset kattilaan
18. Sekoita sokeri, vesi, ja etikka paksupohjaisessa kattilassa
19. Keitä sokeria nopeasti vahvaan murtoasteeseen saakka 178 asteiseksi (alkaa saota ja tulla vaalean kellertäväksi väriltään. Varo että sokeri ei pala)
20. Anna liemen vähän aikaa jäähtyä
Nostele rautavispilällä, lusikalla tms. sokeriliemestä ohuita sokerilankoja
21. Täytä kakku, kostuta jaloviinalla, täytä kerrokset hilloilla ja vaniljakaramellimoussella
22. Tee suklaakoristeet sulattamalla suklaa ja pursottamalla kuvioita leivinpaperille pienisuisella tyllalla
23. Laita koristeet jähmettymään kylmään
24. Kuorruta kakku ylijääneellä moussella
25. Kauli 2,5 pkt kaulintamassaa litteäksi levyksi ja nosta kakun päälle
26. Laita 4 varrastikkua kakun keskikohtaan ja katko saksilla kakun korkuiseksi
27. Kuorruta pienempi kakku samalla tavalla ja suihkuta pienen kakun alareuna kultaisella spraymaalilla
28. Nosta pienempi kakku ison kakun päälle ja suihkuta isomman kakun alareuna vihreällä spraylla
29. Tee pikeeriä suklaakoristeiden kiinnittämiseen ja kiinnitä suklaat sen avulla kakun reunoille
30. Painele lopuksi rosmariinioksia kakun alareunoille ja nosta sokerikoriste kakun päälle
Alla vielä kolmas versio
Tässä oli käytössä sotkuisennäköinen rosmariiniruukku joten lopputulos ei hivele silmää.
Seuraava kakku sai idean kuivatusta chilistä. Eli salmiakki-chili juustokakku Liekki. Tässä kakussa on todella potkua ja valkosuklaa antaa makeutta voimakkaille mauille.
Tästäkin kakusta tein uuden version, johon tein punaisen chilikiilteen kakun päälle. Kiille tekee kakusta siistimmän näköisen, joskin alla olevassa kakussa liekit epäsiistejä
Liekki
Pohja:
200 g Oreo –keksejä
70 g voita
Täyte:
6 liivatelehteä
4 dl vispikermaa
200 maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl tomusokeria
200 g valkosuklaata
1,5 pkt Lakrisal –pastilleja
6 pientä chiliä tai 3 rkl chilirouhetta
mustaa ja punaista pastaväriä
Kiille:
4 liivatelehteä
1,5 dl vettä
1 rkl sokeria
1 tl chilin siemeniä
Koristelu:
70 g kaulintamassaa
punaista ja keltaista pastaväriä
Pensseli
1. Laita liivatteet kylmään veteen
2. Murskaa salmiakkimakeiset ja chilit erikseen huhmareessa ja laita eri astioihin odottamaan
3. Voitele 24 cm kakkuvuoka öljyllä ja laita pohjalle leivinpaperi
4. Murskaa keksit sauvasekoittimella ja sulata samalla voi kattilassa
5. Sekoita keksi-voiseos ja painele vuoan pohjalle
6. Sekoita kulhossa tuorejuusto ja tomusokeri
7. Sulata paloiteltu valkosuklaa mikrossa varovasti
8. Vatkaa kerma vaahdoksi
9. Kiehauta pieni tilkka vettä kattilassa ja liota puristetut liivatteet veteen, jäähdytä hetki
10. Kaada liivateseos ohuena nauhana tuorejuustoseokseen ja sekoita valkosuklaa joukkoon
11. Nostele lopuksi kermavaahto varovasti joukkoon
12. Jaa seos puoliksi eri kulhoihin
13. Sekoita toiseen salmiakkijauhe ja mustaa pastaväriä ja toiseen chilirouhe sekä punaista pastaväriä
14. Kaada ensin musta seos keksipohjalle ja levitä mahdollisimman tasaisesti
15. Levitä lopuksi punainen seos päällimmäiseksi ja nosta jääkaappiin jähmettymään
16. Laita kiilteeseen tulevat neljä liivatelehteä kylmään veteen
17. Aloita liekkikoristeiden teko kaulimalla kaulintamassa ohueksi levyksi
18. Leikkaa levystä saksilla liekkikuvioita 14 kpl ja 2 kpl pientä liekkiä
19. Maalaa liekit punaisella ja keltaisella pastavärillä
20. Kiehauta kiillettä varten 1,5 dl vettä kattilassa ja purista liivatteista vesi. Liota liivatteet, punainen väri, sokeri ja chilinsiemenet kattilassa ja anna jäähtyä hetki
21. Lisää kiille varovasti lusikoimalla kakun päälle ja laita pakastimeen kymmeneksi minuutiksi
22. Viimeistele liekit tarvittaessa tällä välin
23. Laita kuumaa vettä muovipussiin ja käy sillä läpi vuoan reuna ennen kakun irrottamista, jotta kakku ei repeile
24. Kiinnitä lopuksi liekit kakun reunoille ja laita muutama liekki pystyyn kakun keskelle
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti