tiistai 10. lokakuuta 2017

Jaavalaista Mokkaa, NakuMinttua sekä Meksikon Aurinko

Lokakuu on harmaa, mutta samalla siinä on jotain viehättävää. Kylmien ilmojen saapuminen antaa hyvän syyn kaivaa esiin kynttilät ja teepaketit kaapin syvyyksistä. Samalla kuuntelen spotifysta taukoamatta melankolista suomi-iskelmää. Tunnen kummallista kiintymystä kotimaatani kohtaan aina siihen asti kun ensilumi sataa maahan. Mielessä siintää kalareissut ja tunnelmalliset illalliset ja suunnitellessani erilaisia menuja olen hautautunut reseptivuoren alle.

"En koskaan nouse vuoteesta ennen kupillista jaavalaista mokkaa."
-Primadonna, Muumilaakson Tarinoita



Jos ilma on ulkona liian myrskyisää niin aina voi palata hetkeksi lämpimiin kesän muistoihin ja antaa niiden nostaa hymy huulille. Itselleni tähän tarkoitukseen sopii täydellisesti Jaavalainen Mokka. Siemailemalla kuumaa makeaa kahvia voi todellakin muistaa ja maistaa menneen kesän kuumaa reissua Indonesiassa. Olen säästellyt Balilta tuomaani kahvia, mutta tähän Jaavalaiseen Mokkaan ei ole parempaa vaihtoehtoa kuin Luwak Coffee.

Jaavalainen Mokka
(2 lasillista)

5 dl kahvia
1 dl vispikermaa
1 tl kanelia
3rkl sokeria
2 rkl tummaa kaakaojauhetta

1. Sekoita kuivat ainekset kulhossa
2. Lisää sekaan kermaa ja vatkaa kuohkeaksi
3. Kaada kahvi sekaan varovasti sekoittaen
4. Nauti

Jos rakastat minttua ja suklaata niin seuraava kakku saattaa olla mieleesi. Taikinassa Pätkis -suklaata ja täytteessä minttukrokanttisuklaata. Kuvassa olevassa kakussa vihreä valkosuklaaganache on hiukan liian ohutta joten muutin reseptiä siten, että vihreä kuorrute on paksumpaa eikä jää liian ohueksi kakun päälle.


Naku Minttu:

Pohja;
3 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
0,75 tl vaniljasokeria
1,5 tl leivinjauhetta
2-3 rkl kaakaojauhetta
100 g voita
1,5 dl Bulgarian jogurttia
80 g Pätkis -suklaata
2 kananmunaa

Täyte:
3 dl kuohukermaa
200 g minttukrokanttisuklaata
150 g tummaa suklaata
250 g mascarponejuustoa
4 liivatelehteä

Minttu-sokeri:
1dl sokeria
1 dl tuoreita mintunlehtiä

Kostutus:
1,5 dl maitoa
1 rkl minttusokeria

Kuorrute:
75g valkosuklaata
1 dl kuohukermaa
vihreää pastaväriä

Koristelu:
Minttusuklaairtomakeisia
1 Pätkis -suklaa
3 tl minttusokeria
tuoreita mintunlehtiä

Pohja:
1. Laita uuni lämpeämään 175 asteiseksi
2. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa
3. Sulata rasva kattilassa ja lisää paloitellut pätkikset sekaan
4. Lisää jogurtti ja munat joukkoon
5. Lisää kuivat aineet taikinaan ja sekoita kunnolla
6. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (16 cm) ja paista 45 min.

Täyte:
1. Laita liivatteet kylmään veteen
2. Kaada kerma kattilaan ja kiehauta koko ajan sekoittaen
3. Anna kerman hieman jäähtyä ja lisää minttukrokanttisuklaa sekaan ja hämmennä kunnes suklaa on kokonaan sulanut joukkoon
4. Nosta seos liedeltä ja laita liivatteet sekaan. Sekoita ja anna jäähtyä koko ajan hämmentäen
5. Lisää mascarponejuusto täytteeseen ja nosta seos jähmettymään kylmään

Minttusokeri:
Laita sokeri ja mintunlehdet syvään astiaan ja hienonna sauvasekoittimella tasaiseksi

Kun pohja on kypsä ota se uunista ja jäähdytä.
Leikkaa pohja kolmeen osaan ja kostuta minttusokerimaidolla ja laita pohjien väleihin reilusti suklaatäytettä.
Valkosuklaaganachea varten laita kerma kattilaan ja kiehauta. Lisää joukkoon valkosuklaa ja vihreää pastaväriä. Jäähdytä koko ajan hämmentäen ja kun seos on sopivan paksuista kaada se kakun päälle. Asettele koristeet kakun päälle.


Ehkä et ole kuullut aiemmin salaattikakusta, mutta se se on; salaatti kakun muodossa. Jos siis haluat salaatista juhlavan niin tee see kakuksi. Kehittelin Meksikon Aurinko -salaattikakun mielessä tacomausteinen salaatti kirkkailla väreillä.


Meksikon Aurinko:

1 Punasipuli

3 porkkanaa
1 rkl hunajaa
2rkl vettä
1rkl valkoviinietikkaa

1 oranssi paprika
1 keltainen paprika
2 suippopaprikaa
1 pieni kesäkurpitsa
1 tuorekurkku
10 kirsikkatomaattia
10 keltaista kirsikkatomaattia
150 g kolmion muotoisia maissilastuja

Guacamole:
1 avocado
suolaa
pippuria
2 rkl sitruunamehua
0,5 kynsi valkosipulia

Maustetahna:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl juustokuminaa
2 tl paprikajauhetta
1 tl kurkumaa
1tl cayennepippuria
1tl chilirouhetta
1rkl hunajaa
muskottipähkinää
suolaa
pippuria
1 tlk juustodippiä


1. Lämmitä uuni 210 asteiseksi
2. Kuorri sipulista uloin kerros, mutta jätä kanta paikoilleen
3. Leikkaa sipuliin syviä ristikkäisiä viiltoja siten, että lohkot pääsevät avautumaan "kukaksi" uunissa
4. Pirskota sipulin päälle balsamiviinietikkaa ja paista uunissa n. 30 min.
5. Pese kaikki kasvikset 
6. Vuoraa pyöreä lasikulho tuorekelmulla
7. Kuori porkkanat ja leikkaa porkkanoiden paksusta päästä viisi pyöreää siivua ja laita ne kulhon pohjalle
8. Vedä porkkanoista pitkiä siivuja kuorimaveitsellä ja valele hunaetikkaseoksella
9. Vuoraa kulhon reunat porkkanasiivuilla
10. Valmista guacamole soseuttamalla avocado, pilkottu valkosipuli ja sitruunamehu suolan ja pippurin kanssa
11. Sivele guacamole kulhon reunoilla oleville porkkanasiivuille
12. Paloittele paprikat, mutta jätä kummastakin suippopaprikasta 5 cm ohuesta päästä koristelua varten
13. Paloittele kurkku, siivuta kesäkurpitsa ja tomaatit
14. Murskaa maissilastut, mutta jätä osa kokonaisena koristeluun
15. Tee tuorejuustotahna sekoittamalla kulhossa kaikki tahnan ainekset yhteen
16. Kokoa kakku laittamalla eri kasviksia kulhoon kerroksittain vuorotellen maissilastumurskan, maustetahnan sekä juustodipin kanssa kunnes kakku on koottu lähes kulhon yläreunaan asti
17. Käännä porkkanasuikaleiden päät kakun päälle kelmun avulla ja vedä kakku tiiviisti muotoon
18. Kumoa kakku alustalle 
19. Kiinnitä kakkuun koristeiksi suippopaprikasta leikattuja pyörylöitä sekä kokonaisia maissilastuja maustetahnan avulla
20. Nosta lopuksi sipulikukka kakun päälle


Tällaisia herkkuja, nyt, kun mokka on juotu niin pitää ehkä silti uskaltautua lähtemään happea haukkaamaan tuonne sadesäähän brrrr.















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti