lauantai 21. lokakuuta 2017

Nuudeleita ja suklaavanukasta, mirror glaze ja Tuhannen ja Yhden Yön Kakku

Tätä kirjoittaessani himoitsen oliiveja. Noita ihania pieniä vihreitä, jotka on lämmitetty ja joiden öljy jää kiiltelemään huuliin. Oliiveja, pieniä vihreitä ja öljyisiä shiraz punaviinin kera. (Karu totuus on, että tänään nautitaan päivälliseksi nuudeleita ja suklaavanukasta) 

Joka tapauksessa, söin noita oliiveja Australiassa eräässä näköalaravintolassa Mornington Peninsulassa, Arthur Seatissa. Kerran kuussa ravintolan tiloissa vietimme musiikki-iltaa ja noista illoista muistan oliivit ja shirazin. Toisinaan otin annoksen öljyssä kullankeltaiseksi ja rapeaksi paistettua mustekalaa aiolin ja ranskalaisten perunoiden kera. 

Oliivit. En pääse yli niistä. Australiassa tapanamme oli aina napostella niitä myös kun valmistimme päivällistä, joka yleensä vaati monen tunnin työn oli sitten kyseessä lampaan paisti tai itsetekemät pulled pork -hampurilaiset. Tällöin napostelemamme oliivit olivat monesti rosmariinimarinoituja kalamataoliiveja läheisestä herkkupuodista. 

Oliivit edustavat minulle pientä luksusta.  Australiasta palattuani toisinaan vapaapäivinä nautin edelleen lasillisen tai kaksi Aussi -shirazia sekä itse marinoituja oliiveja (rosmariini, valkosipuli ja suola). Ne ovat ehdottomasti myös osa mitä tahansa piknikkiä tai tunnelmallisen dinnerin alkua. 

Joudun nyt jättämään siltikin oliivit ajatuksistani, koska ensinnäkin kaapistani ei löydy tänään ensimmäistäkään oliivipurkkia (mikä on huolestuttavaa) ja tarkoitukseni oli joka tapauksessa jakaa muutama resepti nuudelien mutustelun ohella.



Sain vihdoin aikaiseksi kokeilla muutama viikko sitten mirror glaze -kuorrutusta kakkuun. Kuorrutus oli yllättävän helppo tehdä ja miellyttävän makuinen. Samaan kakkuun kokeilin myös ensimmäistä kertaa marenkivoikreemiä ja oi tätä onnea, kun löytyi vihdoin parempi vaihtoehto voi-tomusokerikuorrutukselle. Koostumuskin on huomattavasti silkkisempi kuin voin ja tomusokerin yhdistelmässä eikä kreemi ole niin supersokerista, vaikka toki makeaa sekin.

Ohje on lainaamastani leivontakirjasta. Marenki-voikreemin pystyy maustamaan kiitettävän hyvin eri tavoilla. Tähän kyseiseen kakkuun lisäsin valmiiseen kreemiin soseutettuja vadelmia. Kreemin pystyy myös pakastamaan.

Pohjana käytin Kinuskikissan Mehevää Kakkupohjaa:

Taikina (vuoka 24cm):

3,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl perunajauhoja
3tl leivinjauhetta
3/4 tl suolaa
2,5 tl vaniljasokeria
150 g voita
3,5 dl sokeria
3 kananmunaa
2 dl kädenlämpöistä maitoa

1. Sekoita kuivat aineet keskenään
2. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi
3. Lisää munat joukkoon yksitellen hyvin vatkaten
4. Sekoita hitaalla teholla sihdaten reilusti jauhoja joukkoon
5. Lisää loput jauhot maidon kanssa vuorotellen taikinaan
6. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa 50-60 min.

Kakun väliin laitoin kermavaahtoa ja vadelmia, koska yksi vadelmakreemiannos riitää vain peittämään kakun päältä ja reunoilta ja lisäksi kakku olisi mielestäni turhan imelä jos välissäkin on marenki-voikreemiä.

Marenki-voi -kreemi:

4 valkuaista
200 g sokeria
250 g huoneelämpöistä voita kuutioina

1. Kumoa valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon
2. Keitä kattilassa vettä ja nosta valkuaiskulho vesihauteeseen
3. Vatkaa seosta vesihauteen päällä kunnes kaikki sokerikiteet ovat sulaneet tai kunnes seos on 65 asteista
4. Nosta kulho pois vesihauteesta ja jatka vaahdottamista sähkövatkaimella, kunnes seos viilenee ja on kuohkeaa ja kiiltävää (voi viedä jopa 10 min.)
5. Lisää voi pieninä nokareina edelleen vatkaten
6. Kun kaikki voi on lisätty vaahtoon jatka vatkaamista vielä 3-5 min kunnes seos on jämäkkää
7. Lisää haluamasi mausteaineet kuten vadelmasose
8. Kreemi on valmista levitettäväksi kakun päälle



Ota huomioon Mirror Glaze -kuorrutetta tehdessäsi, että kakun on oltava pakasteessa vähintään kaksi tuntia ennen kuorrutteen päälle kaatamista.

Mirror glaze -kuorrutus:

(1 kuppi on 250 ml)

200 g valkosuklaata rouhittuna
1 kuppi sokeria
0,5 kuppia kylmää vettä (liivatteeseen)
0,25 kuppia vettä
0,5 kuppia glukoosisiirappia
0,5 kuppia maitotiivistettä
5 tl liivatejauhetta
+haluamiasi väriaineita

1. Mittaa pieneen kulhoon 0,5 kuppia vettä ja ripottele päälle liivatejauhe
2. Mittaa 0,25 kuppia vettä kattilaan siirapin ja sokerin kanssa
3. Lämmitä varovasti kiehumispisteeseen ja keitä 7-8 min.
4. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon turvonnut liivate. Tämän jälkeen lisää seokseen maitotiiviste ja sekoita huolella
5. Kaada kulhoon paloitellun valkosuklaan päälle ja jätä hetkeksi olemaan jotta suklaa sulaa
6. Käytä sauvasekoitinta, jotta saat seoksesta sileän
7. Kaada siivilän läpi
8. Hauska osuus alkaa. Jaa kuorrutetta niin moneen eri kulhoon kun haluat värejä. Sekoita värejä valkoiseen pohjakuorrutteeseen. Itse käytin tässä kakussa pinkkiä, mustaa, sinistä ja lilaa, mutta väreistä tuli hiukan liian tummia
9. Seoksen on oltava 45 asteista kaadettaessa kakun päälle. Kakku kannattaa nostaa ritilän päälle, kun kaataa kuorruttetta, jotta ylimääräinen pääsee valumaan pois. Voit sekoittaa värejä yhteen varovasti kulhossa tai kaataa niitä erikseen kakun päälle. Jos kuorrute on ehtinyt paksuuntua käytä kulhoa hetkeksi mikrossa. Varo silti, ettei seos mene liian kuumaksi koska silloin peilikuorrutekerroksesta tulee liian ohut
10. Kakku on valmis syötäväksi. Voit halutessasi toki koristella vielä kakun päällistä, mutta peilikiilto on itsessään jo todella kaunis

Alussa vaahtosin oliiveista, mutta sana pistaasipähkinöistä. Mikään pähkinä ei ole yhtä kaunis ja hyvänmakuinen. Pistaasin ruusunpunainen väri, joka vaihtuu yhtäkkiä vihreään on silmiä hivelevän kaunis. Toki pistaasi on voimakas maultaan eikä ihan kaikkeen sovi, mutta pähkinästä saa hyvästi makua ja suolaista vivahdetta makeisiin leivonnaisiin. Puhumattakaan tietenkään pistaasijäätelöstä. Paras kokemus pistaasijäätelöstä on ehdottomasti Lontoossa paikassa Mio Gelato, vaikka olikin kylmä tammikuu sitä syödessä.




Mielessä syksyiset maut ja idän maiden tunnelma kehittelin Tuhannen ja Yhden Yön Kakkua, mutta täytyy kokeilla vielä uutta versiota lähitulevaisuudessa, koska ensimmäisestä yritelmästä tuli jokseenkin liian jouluisa. Tarkoitus oli saada esille itämaisia makuja kuten pistaasipähkinät ja ruusuvesi, mutta laitoin liiaksi piparisia mausteita ja maku muistutti lähinnä  joulun maustekakkua ja ruusuveden maku oli kadonnut jonnekin voimakkaampien mausteiden alle.



Olisin halunnut kakkuun myöskin kuivattuja ruusuja joka olisi väri- ja makumaailmaltaan ollut omiaan kakkuuni. Myös persialainen hattara olisi ollut kaunis koristeeksi. Kyseinen hattara maistuu halvalta; seesamitahnasta ja tahinista valmistetulta lähi-idän makealta tuotteelta, jota sai tästä jo aiemmin mainitsemastani pikku herkkupuodista Australian Morningtonissa. Täytyisi jostain metsästää näitä harvinaisempia raaka-aineita kakkua varten, mutta en tiedä miten onnistuu näillä leveyspiireillä.



Kakkupohja:

175 g pehmeää voita
175 g fariinisokeria
3 kananmunaa
225 g vehnäjauhoja (ÄLÄ UNOHDA)
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
0,5 tl neilikkaa
0,5 tl muskottipähkinää
0,5 tl kanelia
1 dl vahvaa mustaa kahvia

1. Lämmitä uuni 180 asteeseen ja voitele ja korppujauhota kaksi 20 cm pyöreää vuokaa
2. Yhdistä kuivat aineet
3. Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi
4. Vatkaa munat yksitellen joukkoon samalla vatkaten
5. Kääntele sekaan jauhoseos ja lopuksi kahvi
6. Kaada taikina kahteen vuokaan ja paista n. 30 min.

Väliin laitoin kinuskimoussea ja mehustettua omenaraastetta pistaasipähkinärouheen kera. Kaku kostutettu rusuuveden ja veden sekoituksella.

Kakun päälle tein annoksen marenki-voikreemiä jonka maustoin suolakinuskilla. Keitin suolakinuskin fariinisokerista ja en pidä fariinisokerin mausta kinuskissa joten taidan kokeilla seuraavalla kerralla tavallista sokeria tai ruokosokeria kinuskin keitossa. Ohje fariinisokerisuolakinuskiin jota käytin tässä kakussa löytyy täällä.























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti