lauantai 19. syyskuuta 2020

Mystisen Metsän Menu

Ajatus lähti alunperin absintista, vihreästä keijusta. Olin ehtinyt suunnitella juhlia jo useamman vuoden ennen kuin juhlat saatiin vihdoin toteutumaan. Kesänlapsena synttäreitäni juhlittiin joka vuosi juhannuksen aikaan mummolassa. Toki pienenä tyttönä on voimajuomana nautittu vain mummon tekemää variksenmarjamehua ja herkuteltu "toppiksella" eli mummon tortuista ja kahvista sekoitetulla, no, mäskillä. Mutta mäski oli tosiaan hyvää, sitä ei käy kieltäminen. 

Joka tapauksessa,  puiden ympäröimällä pihalla on metsän tuntua ja vieressä järvi rantasaunoineen.  Metsäteemaiset kesäjuhlat. Metsän vihreä, olennot, sammal, kukat, kuusen tuoksu, villit ja kauniit metsänneidot paljasjalkain nuotion ympärillä. Halusin tuoda sadun hetkeksi arkeen. Menun suunnittelu oli hauskaa, kun pohti mystisen metsän ruokatarjoilua. 

Näistä juhlista on jo muutama vuosi aikaa, mutta en ole kirjoittanut mihinkään käyttämiäni reseptejä, joten korkea aika kaivaa ne netin ja paperilappusten syövereistä maailmankartalle tai ainakin itselleni lähemmäs löydettäväksi seuraavaa kertaa varten, kun niitä tarvitaan.



Lähdetään liikkeelle juomien resepteistä, pääseehän juhlatkin alkuun vasta maljannoston jälkeen. 

JUOMAMENU

Aamukaste -alkumalja
Helmeilevä Kesä -booli
Hyllyvä Hetteikkö -booli
Vihreän Keijun Shotti
Metsänraikas Cocktail
Kesän Jumalatar Jäätee (alkoholiton)
Mustikkasuun Mocktail (alkoholiton)
Purovesi

Alkumaljaksi kilistettiin Aamukastetta eli kuohuviiniä höystettynä koivunlehtijuomalla. Nimensä mukaisesti keräsin koivunlehtiä aamukasteen aikana viideltä aamulla muutamaa päivää ennen juhlia. Tietenkään en orjallisesti nimeä noudattaakseni, vaan koska aikatauluni oli melkoisen tiukka riivin lehtiä mummolan lähimetsän koivuista jo aamuviideltä. Samalla keräsin myös horsman kukkia syötäviin kukkahyytelöpalloihin mummon katsoessa ihmeissään ikkunasta tätä aamutorkkua ihmistä heilumassa kasvien kimpussa. Tiesin kuitenkin mummonkin ikävöineen ihmistentäyteisiä kesäjuhlia vuosien takaa.

Aamukastetta varten on valmistettava ensin koivunlehtijuoma. 

Koivunlehtijuoma 

5 dl koivunlehtiä
30 dl vettä
1,5 dl hedelmäsokeria
loraus sitruunamehua

1. Huuhtele koivunlehdet lämpimässä vedessä ja laita ne puhtaan sankon pohjalle. Kaada päälle litra kiehuvaa vettä
2. Lisää hedelmäsokeri ja sekoita kunnes sokeri on kokonaan liuennut
3. Lisää loppu vesi kylmänä ja loraus sitruunamehua
4. Peitä sankko liinalla ja jätä tekeytymään yön yli huoneenlämpöön
5. Siivilöi ja pullota mehu
6. Säilytä viileässä

Aamukaste

Kaada ennen tarjoilua jokaiseen kuohuviinilasiin hieman alle puolet koivunlehtijuomaa ja täytä lasit lopuksi kuohuviinillä. Kuohuviininä oli Black Towerin Sparkling ICE -kuoharia.



Juhlissa oli kahta boolia tarjolla. Molemmat oli luonnollisesti marjaisia valintoja. Helmeilevä Kesä sisälsi kuningatarmarjojen makua eli vadelmaa ja mustikkaa. Sanottakoon myös, että monesti minun tekemät boolit on aika väkeviä ja siitä tulee aina hieman palautetta. Tämä Alkon boolivihkosesta otettu resepti  kuitenkin toimii ja olen tehnyt tätä muihinkin illanistujaisiin. 

Helmeilevä Kesä (n. 38 annosta. Alkon Kuningatarbooli, mut vaihdoin nimen kesäisemmäksi)

0,75 l väkevää vadelmaviiniä
0,5 l vodkaa
0,5 l mustikkalikööriä
2 l Russchian -hedelmäjuomaa
jäitä
vadelmia ja mustikoita koristeeksi

Toiseksi booliksi valikoitui Hyllyvä Hetteikkö eli hillabooli. Nämä nimet aina vetoavat minuun, koska ne kuulostavat niin täydelliseltä Mystiseen Metsään. 

Hyllyvä Hetteikkö (n. 11 annosta)

0,75 l kuohuviiniä
0,2 l lakkalikööriä
0,1 l brandya
jäitä
lakkoja koristeeksi

Tämä booli tarjoiltiin nostalgisesti mummon vanhasta boolimaljasta, mutta kiireen vuoksi juomasta unohtui kokonaan hienot jäädytetyt hillasydämet, jotka oli tarkoitettu koristeiksi. Juoma jäi näin ollen hieman paljaan näköiseksi. 



Shottina tarjoiltiin Vihreää Keijua eli sitä itseään, absinttia. Tämän pariksi tarjolla oli Absinttijuustokakkua, jonka resepti alempana herkkujen osiossa. 


Juhlissa sai myös tehdä itselle Metsän Raikas -cocktailin. Metsän Raikas eli Napue Gin Tonic oli muodostunut lempidrinkikseni. Rakastan juoman metsäistä makua. Kesä 2018 oli ihanan helteinen ja edelleen Napuesta tulee mieleen nuo loputtoman kuumat päivät, auringonpaiste ja lämpimät sateet. 


Metsän Raikas (Napue Gin&Tonic)

4 cl Napue Giniä
1 dl Fever-Tree Indian Tonic Wateria
1 oksa rosmariinia
muutama karpalo
jäitä

Isä oli ystävällisesti pyynnöstäni tehnyt puutarjottimen johon Napue Gin Stationin sai koottua näyttävästi ja jokainen sai koota itsellensä drinkin asemalta. 

Alkoholitarjoilun lisäksi tein muutaman alkoholittoman juoman nautittavaksi. Netistä löysin Summer Goddess Sun Tea -reseptin, joka on herkullista ja mummon sanoin "hienoa mehua". Hienostunut maku on peräisin hibiskuksen kukista sekä ruususta. Makeutensa tee saa itse keitetystä kamomillasiirapista. Kuivattu hibiskus ja kamomilla löytyi ilahduttavasti oman paikkakunnan teekaupasta, mutta ruusut piti tilata nettikaupasta. 

Kesän Jumalatar Jäätee (Summer Goddess Sun Tea Gardenista blogista)

Samassa suhteessa hibiskusta ja ruusua kuivattuna
1-3 tl terälehtiä per 2,5 dl vettä

Laita terälehdet ja vesi kannussa aurinkoiseen paikkaan tekeytymään muutamaksi tunniksi. Kukat voi siivilöidä juomasta, mutta itse jätin ne teehen, koska ne olivat kauniita. Makeuta juoma ennen tarjoilua kamomillasiirapilla. 

Kamomillasiirappi

2,3 dl fariinisokeria tai ruokosokeria
2,3 dl vettä
1,2 dl kuivattua kamomillan kukkaa

1. Yhdistä vesi ja sokeri kattilassa. Lämmitä kiehuvaksi ja sekoita kunnes sokeri on sulanut
2. Ota kattila levyltä ja sekoita kamomilla nesteen joukkoon
3. Peitä kannella ja anna jäähtyä
4. Siivilöi siirappi lasipurkkiin 




Kesän Jumalattaren Jääteen lisäksi alkoholittomana vaihtoehtona oli myös Mustikkasuun Mocktail. Palautetta sain papaltani, joka ihmetteli mitä heiniä olin juoman sekana laittanut. Kyseessähän oli juoman koristeeksi laitettu timjami. 

Mustikkasuun Mocktail (ohje K-ruoan Mustikkajuoma)

1 litra tonic vettä
2 dl mustikkamehutiivistettä
2 dl mustikoita
jääpaloja
sitruunaviipaleita
timjamia

Ainekset voi sekoittaa joko boolimaljaan tai laseihin kauniiksi drinkeiksi


                   Juomaveden laitoin kauniiseen vihreään lasipulloon, jonka löysin kirpputorilta
 
Suolaiseksi tarjottavaksi askartelin monenlaista pikkunaposteltavaa, mikä oli hauskaa. Mainittakoon, että toki sain apua kaiken tekemiseen ja siltiki mentiin pienen pienellä univajeella koko homma läpi kun mulle kävi se perinteinen ja ruokalistan suunnittelu lähti ihan lentoon. Mutta se onni, kun sai kaiken valmiiksi ja esille. Vaikka olenkin introvertti ihminen niin nautin juhlista, hyvästä seurasta, seurustelusta ja syömisestä. 

SUOLAISET SYÖTÄVÄT

Yrttitarhan Keksit Ja Juustokäpy
Piknikleipä Tikussa
Villiyrttivihersalaatti+Mustikkavinaigrette+Ranch
Sienisalaatti
Omenacoleslaw
Röstiperunat
Peurankylkeä Havupedillä
Possupihvit
Lintuvartaat Aurinkohedelmällä

Luonnonläheistä teemaa jatkaen: Näin netissä kuvan yrteillä laminoiduista suolaisista kekseistä ja kuvankauniit keksit inspiroi heti nappaan reseptin. Keksien kaveriksi löytyi Juustokäpy -ohje. 

Yrttitarhan Keksit ja Juustokäpy (alkuperäinen resepti The View from Great Island sivustolta. Tässä kirjoitettu resepti on pienillä muutoksilla)

155 g vehnäjauhoja
100 g raastettua parmesaanijuustoa
2 rkl hienoksi silputtua rosmariinia sekä myös kokonaisia lehtiä keksien päälle laminoitavaksi
0,5 tl suolaa 
ripaus mustapippuria
113g huoneenlämpöistä suolaamatonta voita 
kokonaisia yrttien lehtiä keksien koristeeksi. Mm timjami, rosmariini, persilja

1. Sekoita kulhossa jauhot, juusto, rosmariini, suola ja pippuri kulhossa
2. Sekoita joukkoon voi pieninä nokareina ja nypi taikinaa. Alkuun taikinasta tulee murumainen seos, jatka nyppimistä niin kauan, että taikinasta tulee yhtenäinen pallo. Lisää tilkka vettä jos taikina vaikuttaa liian kuivalta
3. Muotoile pallosta litteä levy ja kääri taikina kelmuun. Laita tunniksi jääkaappiin
4. Lämmitä uuni 175 asteiseksi (Tähän pakko mainita pieni hauska stoori. Kun alkuun aloin käyttämään englanninkielisiä reseptejä niin unohdin pikkuseikan, että todennäköisesti uunin lämpötilat on fahrenheitin eikä celsiuksen asteikossa enkä yhtään ihmetellyt, kun pikkuleivät piti paistaa uunin kovimmalla lämmöllä eli 350:ssä asteessa eikä asteikko edes riittänyt niin kuumalle. No, kekseissä oli hyvänvärinen paistopinta: hiilenmusta. Ihmettelin mikä oli vikana kunnes tajusin pikku mokani. Kannattaa siis aina tarkistaa onko lämpötilassa mainittu F vai C)
5. Kauli taikinalevy ohueksi kahden leivinpaperiarkin välissä ja asettele yrttejä kaulitulle pinnalle jättäen tilaa väliin. Kauli pintaa vielä kevyesti, jotta yrtit kiinnittyvät taikinaan. Painele taikinasta ympyrämuotilla pikkuleipiä siten, että kauniit yrtit jäävät keksien keskelle. Nostele pikkuleivät uunipellille leivinpaperin päälle. 
6. Kauli ylijäänyt taikina uudestaan ja toista kohta viisi uudelleen kunnes kaikki taikina on käytetty
7. Paista pikkuleipiä 10-15 min. kunnes keksien reunat muuttuvat kalpean kultaisiksi. Anna jäähtyä pellillä

Juustokäpy (olen yhdistellyt useampia reseptejä tähän)

113 g cheddar juustoraastetta
1 pss Santa Marian Ranch dippijauhetta
455 g tuorejuustoa
0, 75 dl silputtua kevätsipulia tai ruohosipulia
6 pekoniviipaletta paistettuna ja murusteltuna
2,5 dl kuorellisia manteleita (määrä saattaa vaihdella riippuen kuinka tiheään manteleita painaa juustopalloon)

1. Sekoita kaikki ainekset kulhossa manteleita lukuunottamatta
2. Muotoile massasta kävyn muotoinen soikio ja asettele tarjoiluastialle
3. Painele mantelit soikion pintaan siten, että mantelien terävä reuna osoittaa yläviistoon muistuttaen kävyn suomuja. Jatka kunnes koko juustopallo on mantelien peitossa
3. Laita juustopallo tunniksi jääkaappiin, jotta käpy jähmettyy muotoonsa
4. Tarjoile Yrttitahan Keksien seurana


Cake Popsit on söpöä syötävää ja halusin tehdä ne suolaisena versiona. Kakkupallot maistuu ihan  voileipäkakulta. Palloista tein kahta eri makua eli lohta ja kinkkua. Etsiskelin reseptejä ja tein oman variaation ottaen vaikutteita Hellapoliisin ohjeesta. 

Kinkku Popsit
n. 20 palloa

5 kpl vaaleaa leipää (pehmeä leipä, esim paahtoleipä pysyy paremmin kasassa kuin rouheleipä)
200 g maustettua tuorejuustoa (aurinkokuivattu tomaatti)
puolikas punainen paprika
6 viipaletta kinkkua silputtuna
50 g fetajuustoa
mustapippuria
ripaus suolaa

Kuorruttamiseen:
mantelilastuja

Cake Pops -tikkuja

1. Murustele leipä ja feta kulhoon ja lusikoi joukkoon tuorejuusto
2. Pilko paprika mahdollisimman pieneksi ja lisää kinkun kanssa leipämassan sekaan
3. Rouhi joukkoon mustapippuria ja lisää ripaus suolaa
4. Vatkaa massa tasaiseksi sähkövatkaimella
5. Pyörittele massasta palloja 
6. Laita mantelilastut lautaselle ja pyörittele pallot yksitellen mantelilastujen päällä, jotta ne tarttuvat popseihin muodostaen kauniin pinnan
7. Työnnä cake popsit tikkuihin ja laita tarjolle

Lohi Popsit

5 kpl tummaa pehmeää leipää
200 g kylmäsavulohi tuorejuustoa
50 g fetajuustoa
150 g graavilohta
nippu ruohosipulia
mustapippuria
suolaa

Kuorruttamiseen:

Tuoretta tilliä silputtuna (itselläni loppui tuoreyrtit niin jatkoin kuorruttamista kuivatulla tillillä)

Cake Pops -tikkuja

1. Murustele leipä ja feta kulhoon ja lusikoi joukkoon tuorejuusto
2. Pilko graavilohi mahdollisimman pieneksi ja lisää leipämassan sekaan ja silppua joukkoon myös ruohosipuli
3. Lisää suola ja pippuri ja vatkaa sähkövatkaimella ainekset sekaisin
4. Pyörittele massasta palloja
5. Silppua tilli pieneksi lautaselle
6. Pyörittele leipäpallot tillisilpussa  ja työnnä tikkuihin. Asettele tarjolle


Pääruoan lisukkeina oli Villiyrttivihersalaattia, coleslawia ja sienisalaattia. 

Villiyrttisalatti oli perusvihersalaattia, johon poimin läheiseltä niityltä makua antamaan voikukan lehtiä, siankärsämöä ja ruohosipulin kukkia. Lisämaustetta salaattiin toi mustikkavinaigrette ja Ranch -kastike. Mustikkavinaigreten resepti on yhdestä K-ruoka resepteistä ja Ranchin ohje löytyi Yummly reseptisovelluksesta. Määrät saattaa kuulostaa hieman erikoisilta, koska ne on olleet alunperin kuppeina mitattuna. Sienisalaattia en mitenkään ehtinyt tekemään itse, joten salaatti on pimittu kaupan hyllyltä.




Ranch -salaatinkastike

1,2 dl majoneesia
1,2 dl kermaviiliä
1 rkl oliiviöljyä
2 tl sitruunamehua
0,5 dl persiljanlehtiä
5 ruohosipulia
1-2 rkl tuoretta tilliä
1 valkosipulin kynsi
80 ml piimää
suolaa
pippuria

1. Sekoita kaikki ainekset monitoimikoneessa kastikkeeksi
2. Valmista on!

Mustikkavinaigrette

1 dl mustikoita
1 dl rypsiöljyä
2 tl juoksevaa hunajaa
2 tl punaviinietikkaa
ripaus suolaa

1. Soseuta mustikat sauvasekoittimella
2. Lisää joukkoon muut ainesosat. Mikäli haluat kastikkeesta löysempää niin lisää öljyn määrää.

Omenacoleslaw (resepti Yhteishyvältä)

400g valkokaalta
1 tl valkoviinietikkaa
ripaus suolaa ja mustapippuria
2 porkkanaa
1 hapan omena
1 dl kermaviiliä
1 dl majoneesia
1 rkl sinappia
chilijauhetta

1. Suikaloi kaali ja mausta se etikalla, suolalla ja pippurilla. Kääntele aineksia hetken aikaa, jotta kaalit mehustuvat ja maustuvat
2. Kuori ja raasta porkkanat ja omena karkeaksi raasteeksi Sekoita raasteet kaalin joukkoon
3. Sekoita eri kulhossa kermaviili, majoneesi, sinappi ja chilijauhe kastikkeeksi
4. Sekoita kasvikset ja kastike yhteen isossa astiassa ja anna maustua viileässä noin tunnin ajan ennen tarjoamista. 


Pääruoaksi grillattiin ribsejä, possupihvejä, "Lintuvartaita Aurinkohedelmällä" sekä röstiperunoita. K-ruoka ribs -resepti on rakkauteni kohde! Ribsit sulaa suuhun eikä niitä tarvi edes pureskella! Possupihvit ja kanat olivat valmiiksi maustettuja ja samoin röstiperunat oli pakastealtaasta. Jos aikaa olisi loputtomasti kaikki olisi ihana tehdä alusta loppuun. Olin esimerkiksi haaveillut tekeväni itse nokkosröstiperunoita, mutta aika on tosiaankin rajallista. Kanavartaissa oli nektariinia kanan lisäksi.

Vartaiden kanssa kävi pieni kömmähdys. Olin poistunut grillauspaikalta hetkeksi ja palatessani paikalla oli huuto päällä. Mummo oli erehtynyt ottamaan vartaan raakojen vartaiden pinosta ja syönyt sen tyytyväisesti ajatellen, että koostumus on hieman outo, mutta nää on varmasti näitä Heidin erikoisia hedelmiä. No, ei siinä voinut mitään enää tehdä, joten mummolle tarjottiin pieni terävä snapsi huuhtomaan mahdollinen salmonella ja tähän päivään mennessä hän ei oo sairastunut vielä. 

Peurankylkeä Havupedillä (Cola Ribsit)

1 pkt (2kg) HK Viljaporsaan Spare Ribsejä
2 tl suolaa

Cola-Barbeque -kastike:

2 dl Coca-Colaa
2 dl ketsuppia
n. 3 rkl sriracha chilikastiketta
0,75 dl balsamiviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl ruokosokeria
1 tl suolaa
1 tl savupaprikajauhetta

1. Ota liha huoneenlämpöön ajoissa. Pyyhi lihan pinta paperilla ja hiero suola lihaan
2. Mittaa Coca-Cola, ketsuppi, sriracha, etikka ja öljy kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää sokeri ja mausteet. Keitä seosta muutaman minuutin ajan
3. Sivele lihan pintaan n. 1/3 BBQ -kastikkeesta
4. Kääri ribsit leivinpaperin ja folion sisään ja kypsennä 150 asteessa 2-3 tuntia, kunnes liha on niin kypsää, että se irtoaa luista helposti
5. Grillaa lihan pinta rapeaksi kuumassa grillissä BBQ -kastikkeella valellen. Leikkaa liha paloiksi luiden välistä





Pääruoasta mennään omaan lempiosuuteeni eli JÄLKIRUOKIIN. Kakkuja ja jälkiruokia oli menussa jonkinverran. Isoja juhlia järjestettäessä kakun täytyy olla kohtuullisen helppo, koska kaksikymmenosaista menua kokatessa ei ole kovin helppo panostaa yksin kakkuun kymmentä tuntia,  joten koristelu on yleensä näissä tapauksissa pidettävä helppona.

MAKEAT HERKUT

Metsänpeitto Sammalkakku
Absinttijuustokakku
Savuiset Omenasuolakinuskileivokset
Kukkaniitty: Kukkakuohuviinihyytelöt kermavaahdon kera
Puutarhan Parhaat Suklaaruukut
Tuoreita Marjoja ja Vaahtokarkkeja

Täytekakku oli Metsänpeitto Sammalkakku. Kakkupohjana käytin Green Velvet -kakkua, joka on tehty muutellen hieman Red Velvetin reseptiä. Täytteenä kakussa oli matcha vihreä tee-vanilja-ruusu täyte. 

Olin odottanut sopivaa tilaisuutta kokeilla keittää itse hilloa ruusun terälehdistä ja onnekseni kaverilta löytyi lannoittamaton kukkiva ruusupensas, josta hän halusi päästä eroon joten sain kerätä niin pajon ruusua kuin halusin. En mitenkään muista, että mikä kyseinen ruusulajike oli, mutta laji näytti ehkä hieman valamonruusulta. Halusin kovasti tehdä hillon mökinruususta, koska se tuoksuu niin huumaavalta, mutta kyllä näitäkin terälehtiä keitettäessä keittiössä tuoksui niin kukkaiselta, että jopa romantikkoakin alkoi heikottaa se imelyys.

Varmista ennen ruusunlehtihilloa keitettäessä, että ruusut ovat luomuja


Itse hillo kuitenkin oli aika miedon makuista ja kakussa sitä ei lähes edes huomannut. En tiedä olisiko sitä pitänyt laittaa kakun väliin vain reilummin. 

Ruusuhilloke (resepti alunperin jostakin vanhasta kirjaston keittokirjasta)

6 dl ruusun terälehtiä
4,5 dl vettä
3 dl hillosokeria
3 tl sitruunamehua

1. Laita ruusun terälehdet ja vesi kattilaan
2. Kiehauta ja kun terälehdistä on irronut väriä, lisää hillosokeri koko ajan sekoittaen
3. Keitä 3-5 minuuttia kunnes hilloke alkaa paksuuntua
4. Lisää lopuksi sitruunamehu
5. Purkita

Green Velvet -kakkupohja (alk. The Itsy Bitsy Kitchen, tämä resepti muutoksilla)

300 g vehnäjauhoja
2,5 tl kaakaojauhetta
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
300 g sokeria
3 dl rypsiöljyä
3 kananmunaa
2 tl vaniljatahnaa
1 tl viinietikkaa
2,25 dl piimää
sammalenvihreää pastaväriä

1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota 24 cm kakkuvuoka
2. Sekoita kulhossa jauhot, kaakaojauhe, sooda sekä suola
3. Toisessa kulhossa sekoita sokeri, öljy, munat, vanilja ja viinietikka ja vatkaa sähkövatkaimella n. 2 minuuttia
4. Lisää kuivat aineet vatkaten hitaalla teholla
5. Lopuksi lisää piimä ja pastaväri ja vatkaa edelleen hitaalla teholla kunnes väri on levittynyt tasaisesti ja kaikki ainesosat ovat sekoittuneet
6. Kaada taikina vuokaan ja paista n. 50 min. 

Ruusuhillokkeen lisäksi väliin sekä kakun kuorrutteeksi tein vaniljaisen täytteen. Ohje on Kinuskikissalta, mutta itse lisäsin täytteeseen vielä matchajauhetta, jota löysin teekaupasta sekä vielä sammalenvihreää pastaväriä. Tämä annos riittää kahteen kakun väliin sekä myös kuorruttamiseen

Matcha-vaniljatäyte 

5 dl kuohukermaa
2 tl sokeria
500 g vaniljavanukasta
200 g vaniljatuorejuustoa
2,5 dl vaniljakreemijauhetta
1,5 rkl matchajauhetta 
sammaleenvihreää pastaväriä

1. Vatkaa kerma  ja sokeri vaahdoksi
2. Sekoita joukkoon vaniljavanukas ja tuorejuusto
3. Lisää vaniljakreemijauhetta sen verran että täytteestä tulee jämäkkää eli koko määrää ei tarvitse käyttää. 
4. Vatkaa joukkoon matchajauhe ja vihreä väri
5. Laita täyte hetkeksi jähmettyään viileään

Kokoa kakku leikkaamalla kakku kolmeen osaa. Kostuta kerrokset maidolla. Täytä molemmat kakun välit ruusuhillokkeella ja vaniljatäytteellä. Kostuta myös päällimmäinen kakkulevy ja levitä loppu vaniljatäyte kakun päälle ja reunoille vapaalla kädellä.

Koristeina oli tuoreita marjoja, kuusenkerkkiä sekä sokerimassasta muotoiltuja sieniä.

Täytekakun lisäksi halusin tietysti myös juustokakkua tarjolle ja mielessäni oli hautonut pitkään idea absintinmakuisesta juustokakusta. Absintin lisäksi laitoin kakkuun suklaarouhetta, kun ajattelin sen ehkä sopivan absintin hammastahnamaiseen makuun. Kakusta tuli AIKA tujakkaa ja sen nauttimisesta ei tullut pelkästään sokerihumalaa vaan prosentteja oli mausta päätellen kohtalaisen paljon. Eli kakku on ehdottomasti K-18. Kyseisestä kakusta ei nyt ehkä tule mikään vakiotarjottava minun kahvipöytään, mutta ainakin kokeiltu on. Olisin janonnut koristeeksi varrellisia vihreitä kirsikoita, mutta oli tyydyttävä kaupan kuivahedelmäosastolta löytyviin vihreisiin kirsikoihin.


   


Absinttijuustokakku

Pohja:
200 g digestivekeksejä
100 g voita

Täyte:
4 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
200 g tuorejuustoa
6 cl absinttia
150 g rouhittua tummaa suklaata
6 liivatelehteä
vihreää pastaväriä

Kiille:
5 liivatelehteä
12 cl absinttia
1,8 dl vettä
2 rkl sokeria
vihreää pastaväriä

Koristeeksi:
2 dl vispikermaa 
1 rkl sokeria
vihreitä kirsikoita

1. Vuoraa 24cm irtopohjavuoka leivinpaperilla
2. Sulata voi kattilassa ja sen jäähtyessä murskaa keksit monitoimikoneessa
3. Sekoita keksimuru voisulan kanssa ja painele irtopohjavuoan pohjalle
4. Laita liivatelehdet kylmään veteen
5. Vatkaa kerma ja vaahdoksi
6. Toisessa kulhossa sekoita tuorejuusto ja sokeri sekä pastaväri
7. Sekoita vaahdot ja suklaarouhe keskenään
8. Lämmitä absintti kattilassa ja laita liivatelehdet kuumaan nesteeseen
9.Kun liivatelehdet ovat täysin liuenneet absinttiin kaada liivateseos ohuena nauhana tuorejuustoseokseen samalla vatkaten hitaalla teholla
10. Kaada juustokakkumassa vuokaan pohjan päälle
11. Nosta jähmettymään jääkaappiin ainakin kahdeksi tunniksi ennen kiilteen tekemistä
12. Kiillettä varten anna liivatelehtien turvota kylmässä vedessä seitsemästä kymmeneen minuuttia
13. Lämmitä absintti, vesi sekä sokeri yhdessä kattilassa kiehuvaksi (voin kertoa, että absinttihöyryt laittoi yskittämään)
14. Ota kattila pois levyltä ja sekoita väriaine joukkoon 
15. Purista liivatelehdistä vesi pois ja sekoita ne kuumaan nesteeseen. Sekoita kunnes liivatelehdet ovat kokonaan liuenneet 
15. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja varovasti kauho kiille juustokakun päälle
16. Anna jähmettyä jääkaapissa ainakin 2 tuntia
17. Irrota kakku kauniisti vuoasta upottamalla vuoka hetkeksi kuumaan veteen
18. Vaahdota kerma ja mausta se sokerilla. Pursota ruusukkeita kakun reunoille ja lisää kirsikat kakkuun




Pienet leivonnaiset on niin kauniita tarjottavia jos ajattelee vaikka bebejä tai macaroneja. Harvemmin tulee tehtyä pikkuleivoksia. Reseptikirjassani oli kummitellut kauan kiinnostava resepti: savuomenahilloke. Kuuluu siis samaan kategoriaan ruusuhillokkeen kanssa eli halusin jotain erikoista kokeiltavaa. Ajattelin, että kinuski sopisi hyvin savuomenahillokkeen kaveriksi joten päässäni muodostui idea Savuomena-Suolakinuski -leivonnaisista. 

Minähän en siis savustinta omista joten nokkelana ajattelin käyttää näitä kaupan uuniin laitettavia savustuspusseja. Oi hyvänen aika toivon, ettei kukaan anna mun enää koskea niihin ikinä. Väittäisin nimittäin, että operaation jälkeen minun asunto oli enemmän savustettu kuin ne omenat.
Pohjina käytin K-ruoka bebe ohjeen taikinaa. Savuomenahillokkeen resepti on tuntemattomasta lähteestä ja kirjoitettu aikoja sitte mun keittokirjaan, samoin paksu suolakinuski, jota tarvitaan leivosten päälle pursotettavaan kinuskikreemiin. 

Savuiset Omenasuolakinuskileivokset

Pohjat:
200 g voita 
1,5 dl sokeria
1 kananmuna
4,5 dl vehnäjauhoja

1. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa joukkoon kananmuna. Lisää jauhot neljässä erässä välillä sekoittaen. Painele taikina voideltujen leivosvuokien pohjalle ja reunoille
2. Paista 175 asteisessa uunissa n. 12 minuuttia
3. Jäähdytä leivoskuoria hetki ennen vuoista irroittamista

Savuomenahilloke
4-5 kpl kotimaisia omenoita
0,75 dl vaahterasiirappia

1. Poista omenoista siemenkodat ja lohko
2. Savusta savustuspöntössä leppäsavulla n 30 min. kunnes omenoiden rakenne pehmenee (en tosiaankaan suosittele niitä savustuspusseja)
3. Jäähdytä ja pilko omenat pieniksi
4. Keitä omenoita vaahterasiirapin kanssa n. 5 minuuttia
5. Purkita

Suolakinuskin voi keittää hyvissä ajoin vaikka viikonkin etukäteen

Paksu suolakinuski

200 g kidesokeria
90 g voita kuutioituna huoneenlämpöisenä
1,15 dl kuohukermaa
1 tl suolaa (Maldon)

1. Kuumenna sokeria paksupohjaisessa kattilassa keskilämmöllä sekoitellen
2. Sokeri muodosta paakkuja ennen sulamista meripihkan väriseksi nesteeksi. Varo polttamasta seosta
3. Sokerin sulettua nosta kattila levyltä. Lisää voi vähitellen ja sekoita huolellisesti koko ajan. Jatka sekoittamista muutaman minuutin ajan. Nosta takaisin levylle
4. Lisää kerma hitaasti kaataen kattilaan ja samalla vispaten
5. Anna kiehua minuutin ajan ja lisää suola. Sekoita huolellisesti ja ota kattila pois levyltä
6. Jäähdytä hyvin ennen käyttöä

Suolakinuskivoikreemi

225 g voita huoneenlämpöisenä
1,5 dl suolakinuskia
1 tl vaniljatahnaa
175 g tomusokeria
ripaus suolaa (Maldon)

1. Vatkaa voita sähkövatkaimella n. minuutin ajan
2. Lisää sekaan suolakaramelli ja vanilja ja jatka vatkaamista kahden minuutin ajan
3. Lisää suola ja tomusokeri hiljaisella teholla vatkaten kunnes sokeri on kokonaan sekoittunut massaan
4. Jatka vatkaamista mediumnopeudella 2-3 minuuttia kunnes seos on sileää ja kuohkeaa

Kokoa omenakinuskileivokset jakamalla ensin omenahilloke leivoskuoriin ja pursota  lopuksi kinuskivoikreemiä leivosten päälle  



Jokainen jolla on Pinterest -sovellus tietää, että se on oikea ideoiden aarreaitta oli kyseesä mikä tahansa itselle rakas harrastus. Itse koen hyvin rentouttavaksi selailla kuvia ja reseptejä leivonnaisista ja jälkiruoista. Siellä törmäsin myös Kukkahyytelöiden reseptiin. Hyytelöjälkiruoat ovat hyvin näyttäviä, vaikka riippuu ihmisestä pitääkö hyllyvästä ja hetkuvasta jälkiruoasta, mutta ne tuovat kivan lisän leivonnaisten joukkoon. Ja monesti lapset saattaa tykätä hyytelöistä, mutta kannataa siinä tapauksessavarmaan jättää se kuohuviini pois laskuista. Mystisen Metsän Kukkahyytelöt voi luokitella joko drinkiksi tai jälkiruoaksi, koska hyytelöt oli tehty kuohuviinistä. Ohje on alunperin TasteMaden sivulta ja tässä ohje omalla twistillä. 

Kukkahyytelöt kermavaahdon kera (6 kpl)

6 kananmunaa
syötäviä kukkia
7 g liivatejauhetta
3 rkl vettä
1,5 dl kuohuviiniä
40 g sokeria
75 ml kuumaa vettä

Tarjoiluun kermavaahtoa

1. Tee 1,5 cm kokoinen reikä kananmunien pohjaan ja valuta sisältö ulos
2. Pese ja kuivata kananmunien kuoret huolellisesti
3. Työnnä syötäviä kukkia munankuoriin
4. Ripottele liivatejauhe kylmään veteen tekeytymään
5. Kuumenna kattilassa vesi ja lisää siihen sokeri. Hämmennä kunnes sokeri on liuennut kokonaan
6. Lisää veteen turvonnut liivate ja sekoita kunnes myös liivate on liuennut veteen kunnolla
7. Jäähdytä hetki ja kaada sekaan kuohuviini
8. Kaada jäähtynyt seos munankuoriin ja laita jähmettymään viileään
9. Kuori kananmunankuoret hyytelöpallojen ympäriltä ja asettele tarjolle kermavaahdon kera


Hyytelöiden kohdalla oli muutama harmin aihe.  En esimerkiksi ehtinyt etsiä enemmän syötäviä kukkia joten oli tyydyttävä mummolan pihan horsmankukkiin. Hyytelöt meinasi myös olla aika lujasti kiinni kananmunankuorissa. Uskon, että kauniimpaan loputulokseen pääsee pitämällä hyytelöpalloja hetken  aikaa kuuman veden alla ennen kuorimista. En saanut kukkia myöskään pysymään nesteen keskellä hyytymisprosessin aikana, joten kukat pursuili ulos munankuorista ennen hyytymistä. 




Seuraava ohje on helppo, jos ostaa suklaavanukkaan valmiina. Kaikkihan, tai no siis eikö lähes kaikki rakasta suklaata? Halusin tehdä itse lohkeavaa suklaavanukasta Suklaaruukkuihin, inspiraation lähteenä lapsuuden Jacky Makupala. Se lohkeava suklaavanukas oli ihanaa ja ajattelin, että sitä voisi olla hauska koittaa tehdä itse. En liitä suklaavanukkaan ohjetta tähän, koska se ei toiminut, vanukas ei ollut yhtään lohkeavaa joten täytyy jatkaa täydellisen suklaavanukasreseptin etsimistä. Joka tapauksessa Suklaaruukut on helppo tehdä valmiistakin suklaavanukkaasta joskin en suosittele tähän sitä lohkeavaa Jacky Makupalaa, kun se versio ei asetu nätisti "ruukkuihin"

Puutarhan Parhaat Suklaaruukut

Suklaavanukasta
Minttu Dominokeksejä
Mintunlehtiä 

Pieniä jälkiruoka-astioita ruukuiksi

1. Jaa suklaavanukas astioihin tasaisesti, mutta ei täyteen
2. Murusta dominot monitoimikoneessa¨
3. Jaa keksimuru suklaaruukkuihin "mullaksi"
4. Työnnä pieni mintunlehtivarsi jokaiseen ruukkuun kasviksi


Kun kesä oli kyseessä niin tarjolla oli myös tuoreita marjoja

Tästä löytyy kaikki Metsän antimien ohjeet💓



















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti