Sisko toivoi 20-vuotissynttäreille kakuksi miestä ja se oli helpompi toteuttaa, kuin mitä ajattelin. Se oli mieluista veistotyötä. Aika vain aina loppuu kesken viimeistelyjen suhteen, kun kakku pitää olla jo paikalla juhlissa.
Kakkua varten tarvitaan kaksi kakkupohjaa ja koska olin aikaisemmin löytänyt juuri taivaallisen valkoisen mutakakun ohjeen niin kakkupohja on valkosuklaamutakakkua. Resepti on otettu eräästä Australialaisesta leivontakirjasta ja olin huomannut jo maassa ollessani, että mutakakusta puhuttaessa kakku on yleensä paksu ja tiivis, kun Suomessa on tottunut, että mutakakku on ohutpohjainen ja keskeltä lähes valuva. Kakusta tulee makeampi kuin perustäytekakkupohjasta. Pohjia tehdessä kannattaa huomioida, että mutakakun tavoin keskikohta vetäytyy kuopalle. Se ei haitannut lopputulosta, koska kakkua täyttäessä voi paikkailla koloja ja kuoppia täytteellä.
Rintalihakset veistetty kääretorttupohjasta.
Valkosuklaa-Mutakakku:
250 g voita
180 g valkosuklaata rouhittuna
330g sokeria
180 ml maitoa
300g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl vaniljauutetta tai -sokeria
2 munaa kevyesti vatkattuna
1. Lämmitä uuni 150 asteiseksi
2. Laita voi, suklaa, sokeri ja maito kattilaan ja sekoita miedolla lämmöllä kunnes ainekset ovat sulaneet
3. Kaada seos kulhoon ja anna jäähtyä 15min.
4. Sekoita joukkoon jauhot, vaniljauute sekä munat
5. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista uunissa 1 h 40 min
6. Anna jäähtyä.
Täytyy laittaa tähän perään myös valkosuklaaganachen ohje, joka kuuluu kakun päälle, mutta en käyttänyt sitä tällä kertaa mieskakussa, koska siskolla oli mielessä eri täytetoiveet. Ganache on taivaallista, helppoa ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen kyseisen kakun kanssa.
Valkosuklaa-ganache (yhden pyöreän kakun täytteeksi ja päälle)
180 ml kuohukermaa
360 g valkosuklaata hienoksi pilkottuna
Laita suklaa kulhoon ja kiehauta kerma kattilassa. Kaada kuuma kerma suklaan päälle kulhoon ja sekoita kunnes suklaa on täysin sulanut. Anna seoksen jäähtyä ja sekoita välillä. Kun koostumus alkaa olla jähmeä, levitä kakun päälle.
Miehen täytteeksi tuli kuitenkin ganachen sijasta Dajm -rakeita ja vaniljamoussea. Ohjeen vaniljamousseen löysin Sweet Cheats Projectin -sivulta täältä. Olen käyttänyt sitä monessa kakussa jälkeenpäinkin, koska mousse on todella hyvää ja sitä on helppo yhdistellä eri makuihin.
Ennen "ihon" laittamista kakun päälle tarvitaan kerros esimerkiksi voikreemiä, jotta saadaan kakun kuprut ja kolot piiloon ja kakun lopullinen muoto tehtyä. Yksinkertaisimmillaan siis vaniljakreemijauhetta ja voita. Ei kannata tehdä niinkuin tämä allekirjoittanut amatööri ja sekoittaa vettä vaniljakreemijauheeseen. Se aiheutti ihon sulamisen kokonaan kakun päältä ensimmäisen yön aikana, mutta onneksi oli aikaa luoda uusi nahkakerros kakkuun:D Joten suosiolla kreemijauhe kannattaa vatkata voin kanssa, kunnes maku ja koostumus ovat kohdillaan.
Lopuksi tarvitaan usea paketti kaulintamassaa, punaista ja keltaista pastaväriä sekä kärsivällisyyttä.
Siskolle on tehty myös Macaroneja
Macaronit
130 g mantelijauhetta (Sallinen)
230 g tomusokeria
130 g munanvalkuaista
65 g kidesokeria
haluamaasi väriä
Kaikissa macaronresepteissä painotetaan kuinka tärkeää mantelijauheen siivilöinti macaronien teossa on, mutta itse koin, että macaronit onnistuu kummallakin tavalla. Sallisen mantelijauhe on hienojakoisinta, joten se on parasta tähän tarkoitukseen.
1. Yhdistä mantelijauhe ja tomusokeri kulhossa
2.Vatkaa eri kulhossa munanvalkuaiset sekä osa sokerista kunnes vaahto muistuttaa parranajovaahtoa. Lisää loppu sokeri ja vatkaa edelleen kunnes saat muodostettua vaahdosta teräviä huippuja
3.Lisää mantelijauhetomusokeriseos varovasti käännellen valkuaisvaahtoon ja lisää samalla väriaine.
Tämä kohta on kriittisin: ÄLÄ SEKOITA LIIKAA! Valmis seos on kiiltävää ja hieman juoksevaa
4.Laita seos pursotinpussiin ja pursota pellille pieniä ympyröitä. Kopauta peltiä muutaman kerran, jotta ilmakuplat katoavat ja jätä pöydälle n. puoleksi tunniksi kuivahtamaan ennen paistamista.
5. Lämmitä uuni 140 asteiseksi ja paista macaroneja n. 12-15 min. Aukaise uunin ovea välillä, jotta kosteus pääsee haihtumaan
6. Jäähdytä
Siskon macaroneihin tein täytteeksi shamppanjatäytteen eli vatkataan huoneenlämpöinen voi, tomusokeri ja loraus kuohuviiniä kuohkeaksi ja levitetään nokare macaronkuorien väliin.
Ylivoimaisesti paras täyte macaroneihin on mielestäni suolainen kinuskitäyte. Ollessani Melbournessa löysin pienen Macaron -puodin jossa maistoin ensimmäistä kertaa Salted Caramel -macaronia ja se todella vei kielen mennessään. Jotenka täytyi itse opetella tekemään nämä herkut. Yummly -sivusto auttoi jälleen, kun piti löytää ohje suolaiseen kinuskiin. Tämä on hyvä resepti siitä, että kinuskin keittämiseen ei tarvita sokerilämpömittaria.
Suolainen Kinuski:
200 g kidesokeria
90 g voita kuutioituna
1 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
1. Kuumenna sokeria kattilassa keskilämmöllä jatkuvasti sekoitellen.
2. Kun sokeri lopulta sulaa meripihkan väriseksi paksuksi nesteeksi lisää voikuutiot sekaan heti. Seos kuplii voimakkaasti tässä vaiheessa joten älä polta sormiasi. Nimim. palovammoja saanut tästä useasti.
3. Sekoita voimakkaasti kunnes voi on sekoittunut kokonaan sokerin kanssa n. 2-3min.
4. Lisää kuohukerma hitaasti kaataen seokseen samalla vatkaten.
5. Anna seoksen kiehua minuutin ajan.
6. Ota kattila levyltä ja sekoita teelusikallinen suolaa kinuskiin. Jäähdytä kunnolla ennen käyttöä.
Kinuski sopii macaronien lisäksi moneen muuhun herkkuun.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti